Checklist voor bedrijven: Zo bescherm je jouw bedrijf tegen cyberaanvallen
Cybersecurity is een belangrijk onderwerp voor ieder bedrijf, ongeacht de grootte of de branche waarin het bedrijf actief is.Met de toenemende hoeveelheid gegevens en bedrijfsprocessen die online plaatsvinden, is het essentieel om de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen om gegevens en systemen te beschermen tegen potentiële bedreigingen zoals hackers, malware en phishing. In deze blog bespreken we enkele belangrijke aspecten van cybersecurity en bieden we een checklist voor bedrijven om hun cybersecurity te verbeteren.
Wat is het belang van cybersecurity?
Bedrijven verwerken dagelijks gevoelige informatie, zoals financiële gegevens van klanten en andere gevoelige informatie. Het beschermen van bedrijfs- en klantgegevens is van cruciaal belang. Een datalek kan namelijk de reputatie van een bedrijf ernstig beschadigen, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen bij klanten en andere belanghebbenden. Om jouw bedrijf te beschermen tegen potentiële bedreigingen, kun je preventieve maatregelen nemen, zoals het implementeren van geavanceerde beveiligingsoplossingen. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen voor eengoed crisis managementplan voor het geval er toch een aanval of datalek plaatsvindt. Het hebben van een duidelijk en effectief plan kan het verschil maken tussen snel herstel en langdurige schade aan het bedrijf.
Cybersecurity checklist voor bedrijven
Een goede cybersecurity-aanpak omvat eencombinatie van technologie, processen en gedrag. Dit bestaat uit het gebruik van o.a. sterke wachtwoorden, regelmatige software-updates, beveiligde netwerkverbindingen en firewalls, en het trainen van medewerkers in het herkennen en voorkomen van phishing- en andere aanvallen. Het is ook belangrijk om regelmatig back-ups te maken van bedrijfsgegevens om het verlies van belangrijke informatie te voorkomen. Hieronder geven wij een checklist om de cybersecurity van jouw bedrijf te verbeteren:
- Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg ervoor dat medewerkers sterke, unieke wachtwoorden gebruiken voor hun accounts.Gebruik indien mogelijk ook tweefactor authenticatie om extra beveiliging te bieden. Gebruik naast sterke wachtwoorden ook een wachtwoord manager om deze veilig op te slaan en te beheren. Of gebruik wachtwoord zinnen in plaats van korte wachtwoorden om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts.
- Beperk toegang tot gevoelige gegevens: Beperk de toegang tot gevoelige gegevens alleen tot die medewerkers die deze daadwerkelijk nodig hebben om hun werk uit te voeren.
- Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat alle software, inclusief besturingssystemen en applicaties, up-to-date is met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Heb je meerdere computers in je bedrijf? Zorg er dan voor dat je op afstand updates kan afdwingen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat alle computers binnen je bedrijf automatisch worden bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates.
- Train medewerkers: Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de gevaren van cyberaanvallen en hoe ze deze kunnen herkennen. Geef hun ook training over de juiste procedures om te volgen in geval van een aanval.
- Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden en gegevens en bewaar deze op een veilige locatie en voldoende retentie op te bouwen, zodat je ook terug kunt gaan naar een versie waarin de malware nog niet aanwezig was. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je bedrijf snel weer operationeel is na een incident.
- Gebruik van afe attachment en safe links: Zorg ervoor dat inkomend verkeer van e-mails en Teams wordt gescand met safe attachments en safe links. Dit helpt bij het voorkomen van het ontvangen van malware, aangezien deze software de bijlagen en links controleert op mogelijke bedreigingen voordat ze in jouw inbox terechtkomen.
- Implementeer een firewall: Zorg ervoor dat een firewall is ingesteld om het netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
- Beperk externe toegang: Beperk externe toegang tot het netwerk tot alleen degene die dit nodig hebben en zorg ervoor dat deze toegang veilig is en wordt gecontroleerd.
- Voer regelmatig security audits uit: Voer periodiek security audits uit om kwetsbaarheden in de systemen te identificeren en te verhelpen voordat deze kunnen worden misbruikt dooraanvallers.
- Maak een incidentresponsplan: Mocht een cyberattack dan toch plaatsvinden, maak van tevoren een plan en zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de juiste procedures om te volgen ingeval van een aanval.
- EXTRA! Gebruik conditional access: Stel regels in om alleen toegang te geven tot bedrijfsgegevens vanaf vertrouwde apparaten en locaties, zoals het IP-adres van het kantoor of alleen binnen Nederland.Hierdoor wordt ongeautoriseerde toegang tot bedrijfsgegevens beperkt en wordt de kans op een datalek verkleind.
Het is begrijpelijk dat het implementeren van een cybersecurity checklist een tijdrovende taak kan zijn. Gelukkig zijn er bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en jouw bedrijf kunnen ontlasten. Bij Build2Connect kunnen we jou helpen bij het identificeren van kwetsbaarheden en het implementeren van de juiste maatregelen om jouw gegevens en systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. En het mooie is: we kunnen dit in begrijpelijke taal uitleggen! Als jouw bedrijf nog niet goed beveiligd is tegen cyberaanvallen, kan dit leiden tot reputatieschade en grote financiële gevolgen. Neem contact met ons op om te zien hoe we jouw bedrijf kunnen helpen bij het verbeteren van de cybersecurity en het voorkomen van deze risico's.